Door de opkomst van padel vragen steeds meer mensen zich af welke schoenen je nodig hebt voor padel. Als je af en toe op laag niveau padel speelt, is zeker niet direct nodig om schoenen aan te schaffen. Je kunt het voor dan wel even uithouden met tennisschoenen of sportschoenen. Zodra je vaker padel gaat spelen (bijvoorbeeld een paar keer per maand), zijn padelschoenen wel degelijk belangrijk. Bij padel maak je namelijk veel snelle stops, explosieve sprints en verticale bewegingen. Grip is daarom erg belangrijk. Met padelschoenen behoud je grip en voorkom je blessures.

“Als je af en toe padel speelt kun je prima een potje spelen op tennis- of sportschoenen. Maar zodra je vaker gaat spelen zul je padelschoenen nodig hebben. Dit zorgt voor een betere grip”

De kans is groot dat je net zoals miljoenen anderen, enthousiast bent over padel en daarmee vaker gaat spelen. Let bij het kiezen van schoenen in ieder geval op comfort, stabiliteit, demping, duurzaamheid en grip. Verderop in dit artikel leggen we je uit waarom. Ben je naast padelschoenen ook op zoek naar een padelracket? Bekijk dan welke padelracket merken er zijn of lees waarom een padelracket kopen cruciaal is.

Wat is het verschil tussen tennis- en padelschoenen?

Nu padel inmiddels een populaire sport is geworden, begint de sport zich ook steeds verder te ontwikkelen. Een belangrijke ontwikkeling die heeft plaatsgevonden is het besef dat tennisschoenen niet geschikt zijn om padel zonder blessures te kunnen spelen. Bij padel maak je andere bewegingen dan bij tennis. Je beweegt meer verticaal met snelle, onverwachte (draai) bewegingen. Dit in tegenstelling tot tennis, waar je meer horizontale bewegingen maakt.

“Het grote verschil tussen tennis- en padelschoenen zit in de zool en het bovenwerk van de schoen”

Het verschil tussen tennis- en padelschoenen zit in de zool en het bovenwerk . Padelschoenen hebben een stijvere zool zodat je betere rotaties kunt maken. Ook zijn de groeven van zolen over het algemeen iets dieper, waardoor je meer grip hebt. Tegelijkertijd is het bovenwerk van de schoenen zachter, zodat dit flexibeler aanvoelt voor de draaibewegingen.

Bekijk de populairste padelschoenen >>>

Waar moet je op letten bij padel schoenen?

Het kiezen van padelschoenen is na het padelracket het belangrijkste basis element. Het is daarom belangrijk dat je op een vijftal zaken let bij het kopen van padelschoenen. In het algemeen letten we op de volgende zaken:

 1. Comfort
 2. Stabiliteit
 3. Demping
 4. Duurzaamheid
 5. Grip

“Voor beginnende spelers adviseren we voor een schoen te gaan die flexibel is met een visgraat zool, met een halve maat groter dan de maat van je voet”

Comfort

Vanzelfsprekend, maar belangrijk: de schoen moet lekker zitten. Let hier vooral op flexibiliteit en hardheid van de schoen. Hier zit vaak verschil in tussen padelschoenen. Over het algemeen zijn de wat hardere schoenen gemaakt voor gevorderde spelers en flexibele schoenen voor beginnende spelers. We adviseren dus om in eerste instantie voor een wat flexibele schoen te kiezen. Verder is het ook belangrijk dat de schoen goed vast zit, zodat je voet niet gaat schuiven in de schoen.

Tip: kies een schoenmaat die een halve maat groter is dan je voet. Hierdoor heb je wat meer speelruimte tijdens het spelen. Je zult merken dat je veel korte, snelle bewegingen maakt. Je voeten kunnen hierdoor wat uitzetten en schuiven, waardoor extra ruimte noodzakelijk is. Hiermee voorkom je pijn.

Stabiliteit

Ook de stabiliteit van de voet is een belangrijk punt. De schoen moet om juiste manier om de voet zitten zodat dit je stabiliteit geeft. Tegelijkertijd ook weer niet te strak, want je voet moet wel ruimte houden om te kunnen ‘ademen’. Het is belangrijk dat je padelschoenen stevig zijn om te vermijden dat je voeten naar binnen of buiten kantelen. Een stevige hielkap is hiervoor de oplossing. Dit is een extra versteviging aan je schoen zodat je stevig in je schoen staat.

Demping

De demping is ook belangrijk. Nu zul je bij padel geen hoge sprongen maken, maar je zult wel af en toe grote stappen zijwaarts of vooruit zetten. Hierdoor is demping belangrijk, zodat je een zachtere landing hebt. Kies dus voor schoenen met voldoende demping, zodat je geen blessures of pijnlijke gewrichten krijgt van het spelen.

Duurzaamheid

Iedereen wil natuurlijk het liefst schoenen die lang mee gaan. Afhankelijk van de kwaliteit van je schoen en je spel intensiteit, zullen je schoenen na een tijdje gaan verslijten. Vaak wachten mensen te lang met het kopen van nieuwe schoenen. Koop daarom tijdig nieuwe padelschoenen, want dit kan ongemerkt pijnlijke gewrichten of spieren veroorzaken. Vaak verliezen schoenen na een tijdje de demping of worden de zolen minder goed waardoor je grip verliest. Het is moeilijk bij aanvang in te schatten hoelang je met je schoenen gaat doen. Goedkoop is duurkoop zeggen ze. Dit geldt ook bij padelschoenen. De wat duurdere varianten zullen een langere levensduur hebben.

Grip

Grip is cruciaal voor een padelschoen. Door de juiste verhouding grip, kun je je spel aanzienlijk verbeteren. Doordat je grip hebt, verlies je minder kracht tijdens de explosieve en onverwachte bewegingen. De grip van schoenen wordt bepaald door het type zool je hebt. Er zijn verschillende zolen bij padelschoenen, die elk een ander soort grip hebben. Hieronder lees je de verschillende soorten padel zolen die voor grip zorgen.

Welke zolen hebben padelschoenen?

Zoals gezegd is de zool een cruciaal punt van je padelschoen. Het belangrijkste aan de zolen is dat dit zorgt voor grip. Afhankelijk van jouw speelstijl en niveau, zul je een zool moeten gaan kiezen. Volgens experts en professionals moeten goede padelschoenen vooral een goede grip op de baan hebben, maar ook tractie bieden als de sprints beginnen. De mate van glijden moet ook goed zijn om de lange ballen te kunnen bereiken en, tenslotte, om gemakkelijke draaien mogelijk te maken om eventuele blessures te voorkomen. Er zijn 3 gangbare zolen:

 • Omni zool
 • Visgraat zool
 • Gemengde zool

Omni zool

omni-zool-padel-schoen
Omni padel zool

De omni zool is gemakkelijk te herkennen aan de stippen die op de zool zijn aangebracht.  Deze kenmerkende stippen zijn meestal diep genoeg zodat je niet uitglijdt als je inspant voor een bal. Het minpuntje van omni is dat het soms problematisch zal zijn om lange ballen te bereiken omdat hij niet voor honderd procent glijdt. Kenmerken van een omni zool:

 • Goede zijdelingse verplaatsing
 • Scherpe prijzen
 • Goede grip, soms te veel (waardoor glijden lastig is)

Visgraat zool

visgraat-zool-padel-schoen
Visgraat zool (Herringbone)

Een ander type zool dat in opmars is vanwege zijn comfort is het visgraat type. We kunnen heel wat modellen van dit type zool vinden. De visgraatzool is gemakkelijk te herkennen aan de reeks parallelle lijnen die een zigzagpatroon vormen.  Dit type zool komt uit de tennissport, waar hij meestal op gravel wordt gebruikt, maar is overgebracht en aangepast aan de behoeften van het padeltennis. De hechting van dit type zool zorgt ervoor dat we niet overmatig uitglijden bij het inzetten van een sprint. Wat duurzaamheid betreft, wordt de signature zigzag meestal gemaakt van verschillende slijtvaste materialen die de normale slijtage van de buitenzool verminderen. Kenmerken van de visgraat zool:

 • Langere levensduur dan omni of gemengde zool
 • Glijden goed vergeleken andere type zolen
 • Ideaal voor beginnende padelspelers
 • Groot aanbod
 • Goed voor padelbanen met veel zand

De gemengde zool

gemengde-zool-padel-schoen
Gemengde zool

Sneakers met gemengde zool zijn goed glijdend en grip bevorderend. Het is een mix tussen de twee vorige types. Het bevat meestal de Omni zool aan de binnenkant van de voorkant van de zool om betere grip te bieden als we onze pas beginnen. De rest van de zool heeft een visgraatpatroon om het glijden te vergemakkelijken en zo de snelste ballen te kunnen bereiken. Kun je niet kiezen tussen omni en visgraat? Kies dan voor dit type.

Populairste Padelschoen

De Asics Gel-Challenger. Asics is een merk dat in de jaren 70 is opgericht en daarmee al meer dan 50 jaar ervaring. Dit is op het moment van schrijven het populairste model padelschoen op bol.com. Bekijk ‘m snel:

Asics-Gel-Challenger-13-Padel-Heren-Sportschoenen-Padel-Smashcourt-wit_11zon
Asics Gel-Challenger

Welke merken padelschoenen zijn er?

Om een idee te geven van de markt van padelschoenen, geven we je eerst een overzicht van de merken die padelschoenen maken. Veel van deze merken zijn vergelijkbaar met de merken voor padelrackets.

Asics

Asics is duidelijk koploper in de markt van padelschoenen. Sinds 2022 heeft het merk de meeste verkopen wat betreft padelschoenen voor heren. Zo sponsoren ze Pablo Lima en een groot aantal professionele spelers op de World Padel Tour. De padelschoenen die Pablo Lima gebruikt zijn de Asics Gel-Lima Padel 2.

Bekijk hier meer padelschoenen van Asics >>>.

Head

Head is een bekende naam en kent een grote traditie in racketsporten. Het is een bedrijf dat het op de markt goed doet met flinke verkopen in padelschoenen voor heren. Echter is Head nog wel ver verwijderd van Asics.

Bekijk hier meer padelschoenen van Head >>>.

Bullpadel

Het Spaanse merk Bullpadel is nummer 2 binnen de padelcompetities. Zo hebben ze Paquito Navarro weten te conctracteren, wat een enorme mijlpaal is voor Bullpadel. Bullpadel kenmerkt zich vanwege de hoge kwaliteit, tegen zeer goede prijzen.

Bekijk hier alle padelschoenen van Bullpadel >>>.

Babolat

Babolat kan nog steeds vertrouwen op het sponsorschap met de charismatische Miguel Lamperti , die de padelschoenen voor heren van dit bedrijf gebruikt,en de laatste boost is gegeven door de huidige nummer 1 in het 2022 World Padel Tour klassement, Juan Lebrón el Lobo.

Babolat is daarmee het snelst groeiende merk in de verkoop van padeltennisschoenen, waarbij het Babolat Jet model het meest gewild is bij beoefenaars van de sport.

Bekijk hier padelschoenen van Babolat >>>.

Joma

Een merk dat dit jaar hard inslaat en inzet op de World Padel Tour is Joma. Ze zetten goedkope padelschoenen voor heren van hoge kwaliteit op de markt, tegen zeer aantrekkelijke prijzen. DIt merk is daarom populair bij beginnende padelspelers.

Bekijk hier padelschoenen van Joma >>>.

Wilson

Wilson is een andere grote fabrikant van padelschoenen voor mannen. Ze hebben veel trouwe spelers en maken zeer goede padelschoenen geproduceerd van de hand van de grote Fernando Belasteguin.

Nox

Het merk Nox brengt deze 2022 voor het eerst een collectie padelchoenen op de markt, die bij alle padelfans zeker in de smaak zullen vallen, omdat ze een spectaculair design en spectaculaire kwaliteiten hebben.

Bekijk hier padelschoenen van Nox >>>.

Drop Shot

Drop Shot is een sportmerk van hoge kwaliteit, leider op de peddelmarkt, dat zich voortdurend inzet voor innovatie door het ontwikkelen van nieuwe unieke technologieën in de industrie:

Bekijk hier de padelschoenen van Drop Shot >>>.

Munich

Het merk Munich is van oorsprong gespecialiseerd in (zaal)voetbalschoenen.  Maar Munich heeft nu ook padelschoenen ontwikkeld.

Conclusie padelschoenen

Hopelijk hebben we je met dit artikel goed kunnen uitleggen welke schoenen jij nodig hebt voor padel. Je weet nu wat het verschil is tussen tennis en padelschoenen, waar je op moet letten bij het kopen van en welke type zolen een padelschoen kan hebben. Welk merk padelschoenen is helemaal afhankelijk van jouw voorkeuren, maar als beginnende speler adviseren we een padelschoen die flexibel is, met een visgraat zool én die een halve maat ‘te groot’ is.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *