Welke schoenen heb je nodig voor padel? (2024)

Home » Welke schoenen heb je nodig voor padel? (2024)

Met de toenemende populariteit van padel in 2024, vragen veel mensen zich af welke schoenen het meest geschikt zijn voor deze sport. Voor incidentele, recreatieve spelers is het niet meteen noodzakelijk om speciale padelschoenen aan te schaffen. Tennisschoenen of algemene sportschoenen kunnen voldoen voor de eerste paar keer. Echter, als je regelmatig padel gaat spelen (bijvoorbeeld meerdere keren per maand), zijn specifieke padelschoenen belangrijk. Padel vereist snelle stops, explosieve sprints en veelzijdige bewegingen, en goede grip is cruciaal om blessures te voorkomen en prestaties te verbeteren.

“Voor sporadische padelsessies kunnen tennis- of sportschoenen volstaan. Maar bij regelmatig spelen zijn padelschoenen essentieel voor optimale grip en prestaties.”

De kans is groot dat je net zoals miljoenen anderen, enthousiast bent over padel en daarmee vaker gaat spelen. Let bij het kiezen van schoenen in ieder geval op comfort, stabiliteit, demping, duurzaamheid en grip. Verderop in dit artikel leggen we je uit waarom. Ben je naast padelschoenen ook op zoek naar een padelracket? Bekijk dan welke padelracket merken er zijn of lees waarom een padelracket kopen cruciaal is.

Wat is het verschil tussen tennis- en padelschoenen?

Nu padel inmiddels een populaire sport is geworden, begint de sport zich ook steeds verder te ontwikkelen. Een belangrijke ontwikkeling die heeft plaatsgevonden is het besef dat tennisschoenen niet geschikt zijn om padel zonder blessures te kunnen spelen. Bij padel maak je andere bewegingen dan bij tennis. Je beweegt meer verticaal met snelle, onverwachte (draai) bewegingen. Dit in tegenstelling tot tennis, waar je meer horizontale bewegingen maakt.

“Het grote verschil tussen tennis- en padelschoenen zit in de zool en het bovenwerk van de schoen”

Het verschil tussen tennis- en padelschoenen zit in de zool en het bovenwerk . Padelschoenen hebben een stijvere zool zodat je betere rotaties kunt maken. Ook zijn de groeven van zolen over het algemeen iets dieper, waardoor je meer grip hebt. Tegelijkertijd is het bovenwerk van de schoenen zachter, zodat dit flexibeler aanvoelt voor de draaibewegingen.

Bekijk relevante padelschoenen >>>

Waar moet je op letten bij padel schoenen?

Het kiezen van padelschoenen is na het padelracket het belangrijkste basis element. Het is daarom belangrijk dat je op een vijftal zaken let bij het kopen van padelschoenen. In het algemeen letten we op de volgende zaken:

 1. Comfort
 2. Stabiliteit
 3. Demping
 4. Duurzaamheid
 5. Grip

“Voor beginnende spelers adviseren we voor een schoen te gaan die flexibel is met een visgraat zool, met een halve maat groter dan de maat van je voet”

Comfort

Vanzelfsprekend, maar belangrijk: de schoen moet lekker zitten. Let hier vooral op flexibiliteit en hardheid van de schoen. Hier zit vaak verschil in tussen padelschoenen. Over het algemeen zijn de wat hardere schoenen gemaakt voor gevorderde spelers en flexibele schoenen voor beginnende spelers. We adviseren dus om in eerste instantie voor een wat flexibele schoen te kiezen. Verder is het ook belangrijk dat de schoen goed vast zit, zodat je voet niet gaat schuiven in de schoen.

Tip: kies een schoenmaat die een halve maat groter is dan je voet. Hierdoor heb je wat meer speelruimte tijdens het spelen. Je zult merken dat je veel korte, snelle bewegingen maakt. Je voeten kunnen hierdoor wat uitzetten en schuiven, waardoor extra ruimte noodzakelijk is. Hiermee voorkom je pijn.

Stabiliteit

Ook de stabiliteit van de voet is een belangrijk punt. De schoen moet om juiste manier om de voet zitten zodat dit je stabiliteit geeft. Tegelijkertijd ook weer niet te strak, want je voet moet wel ruimte houden om te kunnen ‘ademen’. Het is belangrijk dat je padelschoenen stevig zijn om te vermijden dat je voeten naar binnen of buiten kantelen. Een stevige hielkap is hiervoor de oplossing. Dit is een extra versteviging aan je schoen zodat je stevig in je schoen staat.

Demping

De demping is ook belangrijk. Nu zul je bij padel geen hoge sprongen maken, maar je zult wel af en toe grote stappen zijwaarts of vooruit zetten. Hierdoor is demping belangrijk, zodat je een zachtere landing hebt. Kies dus voor schoenen met voldoende demping, zodat je geen blessures of pijnlijke gewrichten krijgt van het spelen.

Duurzaamheid

Iedereen wil natuurlijk het liefst schoenen die lang mee gaan. Afhankelijk van de kwaliteit van je schoen en je spel intensiteit, zullen je schoenen na een tijdje gaan verslijten. Vaak wachten mensen te lang met het kopen van nieuwe schoenen. Koop daarom tijdig nieuwe padelschoenen, want dit kan ongemerkt pijnlijke gewrichten of spieren veroorzaken. Vaak verliezen schoenen na een tijdje de demping of worden de zolen minder goed waardoor je grip verliest. Het is moeilijk bij aanvang in te schatten hoelang je met je schoenen gaat doen. Goedkoop is duurkoop zeggen ze. Dit geldt ook bij padelschoenen. De wat duurdere varianten zullen een langere levensduur hebben.

Grip

Grip is cruciaal voor een padelschoen. Door de juiste verhouding grip, kun je je spel aanzienlijk verbeteren. Doordat je grip hebt, verlies je minder kracht tijdens de explosieve en onverwachte bewegingen. De grip van schoenen wordt bepaald door het type zool je hebt. Er zijn verschillende zolen bij padelschoenen, die elk een ander soort grip hebben. Hieronder lees je de verschillende soorten padel zolen die voor grip zorgen.

Welke zolen hebben padelschoenen?

Zoals gezegd is de zool een cruciaal punt van je padelschoen. Het belangrijkste aan de zolen is dat dit zorgt voor grip. Afhankelijk van jouw speelstijl en niveau, zul je een zool moeten gaan kiezen. Volgens experts en professionals moeten goede padelschoenen vooral een goede grip op de baan hebben, maar ook tractie bieden als de sprints beginnen. De mate van glijden moet ook goed zijn om de lange ballen te kunnen bereiken en, tenslotte, om gemakkelijke draaien mogelijk te maken om eventuele blessures te voorkomen. Er zijn 3 gangbare zolen:

 • Omni zool
 • Visgraat zool
 • Gemengde zool

Omni zool

omni-zool-padel-schoen
Omni padel zool

De omni zool is gemakkelijk te herkennen aan de stippen die op de zool zijn aangebracht.  Deze kenmerkende stippen zijn meestal diep genoeg zodat je niet uitglijdt als je inspant voor een bal. Het minpuntje van omni is dat het soms problematisch zal zijn om lange ballen te bereiken omdat hij niet voor honderd procent glijdt. Kenmerken van een omni zool:

 • Goede zijdelingse verplaatsing
 • Scherpe prijzen
 • Goede grip, soms te veel (waardoor glijden lastig is)

Visgraat zool

visgraat-zool-padel-schoen
Visgraat zool (Herringbone)

Een ander type zool dat in opmars is vanwege zijn comfort is het visgraat type. We kunnen heel wat modellen van dit type zool vinden. De visgraatzool is gemakkelijk te herkennen aan de reeks parallelle lijnen die een zigzagpatroon vormen.  Dit type zool komt uit de tennissport, waar hij meestal op gravel wordt gebruikt, maar is overgebracht en aangepast aan de behoeften van het padeltennis. De hechting van dit type zool zorgt ervoor dat we niet overmatig uitglijden bij het inzetten van een sprint. Wat duurzaamheid betreft, wordt de signature zigzag meestal gemaakt van verschillende slijtvaste materialen die de normale slijtage van de buitenzool verminderen. Kenmerken van de visgraat zool:

 • Langere levensduur dan omni of gemengde zool
 • Glijden goed vergeleken andere type zolen
 • Ideaal voor beginnende padelspelers
 • Groot aanbod
 • Goed voor padelbanen met veel zand

De gemengde zool

gemengde-zool-padel-schoen
Gemengde zool

Sneakers met gemengde zool zijn goed glijdend en grip bevorderend. Het is een mix tussen de twee vorige types. Het bevat meestal de Omni zool aan de binnenkant van de voorkant van de zool om betere grip te bieden als we onze pas beginnen. De rest van de zool heeft een visgraatpatroon om het glijden te vergemakkelijken en zo de snelste ballen te kunnen bereiken. Kun je niet kiezen tussen omni en visgraat? Kies dan voor dit type.

Populairste Padelschoen

De Asics Gel-Dedicate 8 Padel.

Asics is een merk dat in de jaren 70 is opgericht en daarmee al meer dan 50 jaar ervaring. Dit is op het moment van schrijven het populairste model padelschoen op bol.com. Bekijk ‘m snel:

Asics – Gel-Dedicate 8 Padel – Witte Padelschoenen

Welke merken padelschoenen zijn er?

Het aanbod in padelschoenen is divers, met veel merken die ook bekend zijn vanwege hun padelrackets. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste spelers op de markt van padelschoenen.

Asics

Asics, een titan in de sportwereld, domineert de markt voor padelschoenen dankzij hun innovatieve ontwerpen en technologieën die specifiek op padelspelers zijn gericht. Hun modellen, zoals de Asics Gel-Lima Padel 2, zijn ontwikkeld in samenwerking met top padelspelers, wat zorgt voor een perfecte balans tussen comfort, steun en duurzaamheid. Met de sponsoring van wereldklasse spelers zoals Pablo Lima, heeft Asics een sterke reputatie opgebouwd in de padelgemeenschap.

Bekijk hier meer padelschoenen van Asics >>>.

Head

Head, een gevestigde naam in racketsporten, levert ook hoogwaardige padelschoenen. Hoewel ze de verkoopaantallen van Asics nog niet evenaren, biedt Head een indrukwekkende collectie die bekend staat om haar stabiliteit, comfort en responsiviteit op de baan. Hun schoenen zijn ontworpen om spelers te ondersteunen bij snelle bewegingen en plotselinge stops, cruciaal in padel.

Bekijk hier meer padelschoenen van Head >>>.

Bullpadel

Bullpadel, die zich snel heeft opgewerkt in de wereld van padelsport, onderscheidt zich door een combinatie van kwaliteit en betaalbaarheid. Met de sponsoring van topatleet Paquito Navarro, heeft Bullpadel zich gepositioneerd als een merk dat zowel voor amateurs als professionals aantrekkelijk is. Hun schoenen zijn ontworpen voor comfort en prestatie, met een focus op grip en flexibiliteit.

Bekijk hier alle padelschoenen van Bullpadel >>>.

Babolat

Babolat, oorspronkelijk beroemd om hun tennisrackets, heeft zich snel aangepast aan de padelmarkt. Hun schoenen, gedragen door topspelers zoals Miguel Lamperti en Juan Lebrón, staan bekend om hun geavanceerde technologieën en duurzaamheid. Met de Babolat Jet als een van hun meest populaire modellen, biedt Babolat schoenen die perfect zijn voor dynamisch spel en snelle bewegingen op de padelbaan.

Bekijk hier padelschoenen van Babolat >>>.

Joma

Joma, een merk dat zich richt op een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, heeft zijn aanwezigheid in de padelwereld versterkt. Ze staan bekend om het aanbieden van functionele en comfortabele schoenen tegen betaalbare prijzen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor beginnende spelers. Joma-schoenen combineren stevigheid met flexibiliteit, wat essentieel is voor een sport die zowel behendigheid als snelheid vereist.

Bekijk hier padelschoenen van Joma >>>.

Wilson

Wilson heeft zijn expertise in racketsporten vertaald naar de ontwikkeling van padelschoenen. Ze staan bekend om hun schoenen die een hoge mate van comfort en ondersteuning bieden. In samenwerking met Fernando Belasteguin, een legende in padel, heeft Wilson modellen ontwikkeld die zowel voor competitieve spelers als recreatieve liefhebbers geschikt zijn.

Bekijk hier padelschoenen van Wilson>>>.

Nox

Nox, vooral bekend om hun padelrackets, heeft recentelijk de stap gezet naar de schoenenmarkt. Hun eerste lijn van padelschoenen, gelanceerd in 2022, heeft indruk gemaakt met zijn innovatieve designs en hoogwaardige materialen. Deze schoenen zijn ontworpen om de speler maximale prestaties en comfort te bieden, met een sterke focus op duurzaamheid.

Bekijk hier padelschoenen van Nox >>>.

Drop Shot

Drop Shot, een leider in de padelmarkt, staat bekend om hun voortdurende inzet voor innovatie. Hun schoenen zijn ontwikkeld met unieke technologieën die ze onderscheiden in de industrie. Drop Shot biedt een scala aan modellen die ontworpen zijn voor spelers die op zoek zijn naar een combinatie van stijl, comfort en prestatie.

Bekijk hier de padelschoenen van Drop Shot >>>.

Conclusie padelschoenen

Met deze gids hopen we dat je nu een helder beeld hebt van wat je nodig hebt in padelschoenen. Je begrijpt nu de verschillen tussen tennis- en padelschoenen, de belangrijke aspecten om op te letten bij aankoop, en de soorten zolen die beschikbaar zijn voor padelschoenen. De keuze voor een merk hangt af van je persoonlijke voorkeuren en speelniveau. Voor beginners raden we echter een flexibele padelschoen aan met een visgraat zool, en adviseren we om een halve maat groter te kiezen voor optimaal comfort en prestatie tijdens het spelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *