Padel Racket Kopen (2023)

Home » Padel Racket Kopen (2023)

Het kopen van een padel racket kan nog best een uitdaging zijn. Doordat padel de laatste jaren enorm in opkomst is, zijn er ook veel nieuwe merken en rackets op de markt gekomen. Dit neemt niet weg dat je goed de tijd moet nemen voor jouw padel rakcet. De keuze van een padel racket is namelijk van grote invloed op je spel. Een verkeerd racket kan je spel enorm beïnvloeden en kan zelfs leiden tot blessures.

“Een padelracket dat bij je past, verlaagd de kans op blessures en verhoogt het spelplezier”

Zaak dus om een padel racket te kiezen die past bij jouw niveau en speelwijze. Ben je zelf nog nieuw met padel? Lees dan eerst wat padel is of lees tips voor beginners en het verschil tussen tennis en padel. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het kopen van een padel racket.

Welk Padelracket kopen

Om een goed padel racket te kiezen met je eerst een paar vragen aan jezelf stellen. Dit is bepalend voor de keuzen van een juist racket.

 • Frequentie – Hoevaak ga je padel spelen?
 • Niveau – Wat is je niveau?
 • Budget – Wat is je budget?
 • Speelstijl – Wat is je speelstijl?
 • Fysiek – Hoe staat het met je fysiek?

Frequentie

Hoe vaak ben je van plan padel te gaan spelen? Ben je van plan dit eens in de paar maanden te gaan doen? Dan is het verstandig om te beginnen met een goedkoper en (rondvormig) padel racket. Je zult hier sneller tevreden mee zijn. Ben je van plan om wekelijks te spelen en bijvoorbeeld toernooien mee te doen? Dan is het verstandig om een duurder racket te nemen die druppel- of diamandvormig is.

Niveau

Ga voor jezelf bedenken wat je niveau van padel is. Omdat padel een jonge sport is, is de kans groot dat jij ook nog een beginnend speler bent. In dat geval is het raadzaam om een licht padel racket te kiezen, met een ronde vorm.

“Ga voor jezelf na of je een beginnende, gemiddelde of gevorderde speler bent, zodat je kunt zien welk padel racket bij je past.”

Om als beginnende speler direct een duur padel racket te kopen van meerdere honderden euro’s is niet verstandig. Start met een goedkoop padel racket en kijk of de sport bij je past. Vervolgens zul je ook je eigen speelstijl beter leren kennen. Hierdoor kan je altijd in een later stadium nog een duurder model kopen.

Bedankt goed wat je niveau is en dat het helemaal niet erg is om met een goedkoop model te starten, dit gaat je spel in eerste instantie niet beïnvloeden.

Voor startende en beginnende spelers zijn lichte rackets met een ronde vorm en groot raakvlak het beste. In het begin ben je meestal nog wat aan het stoeien met de techniek en maak je veel fouten. Een licht padel racket met een grote raakvlak gaat je enorm helpen zodat je minder fouten maakt en beter het spel onder de knie krijgt.

“Een racket kiezen dat past bij je niveau, gaat je op een natuurlijke en gestage manier beter in padel maken”

Op deze manier kom je er achter welk racket het beste bij je past.

Budget

Hoeveel wil je gaan uitgeven aan? Je kunt al een padel racket hebben voor zo´n 50 euro. Veel beginnende spelers starten hier ook mee. Naarmate ze meer gevorderd worden gaan ze naar het duurdere segment. Verderop in dit artikel lees je welke modelen passen bij jouw budget.

Speelstijl

Wat is jouw manier van spelen? Dit kan lastig te bepalen zijn als beginnende padel speler. Bedenk je daarom goed hoe jij van nature bent. Ben je iemand die liever afwacht (defensief) is, of val je liever meteen aan (aggressief). De speelstijl is één van de belangrijkste elementen van padel en dus ook voor het kiezen van een padel racket.

padel-racket-kopen-welke-waar-op-letten

Waar op letten bij het kopen van een padelracket?

Bij het kiezen van een padel racket is de bladvorm erg belangrijk. De bladvorm bepaald de “sweetspot” van het racket.

“De sweet-spot is de plek waar je de bal het meest effectief kunt raken.”

Als je padel speelt kun je heel snel horen bij het raken van de bal of je dit via de Sweet Spot deed of niet. Je hoort een lekker geluid als de bal via deze plek geraakt wordt. Als je dit niet deed dan hoor je vaak een doffe klap en krijgt de bal minder vaart mee.

Vervolgens kunnen we de padel rackets in de volgende vormen onderscheiden:

Rondvormig: deze rackets hebben de sweet spot in het midden van het racket zitten. Ideaal voor de beginnende spelers
Traanvormig: dit racket heeft de sweet spot net onder de top van het racket zitten. Ideaal voor gemiddelde spelers.
Diamantvormig: deze rackets hebben de sweet spot in de top van het racket zitten. Dit is voor gevorderde spelers.

Kortom, ronde rackets zijn gemaakt voor meer controle en daarmee voor de beginnende speler. Je kunt de bal hier mee in het midden raken zodat je op een consistente manier kunt slaan.

Traanvormig is een combinatie van rond en diamant. Dit is een perfect tussenmodel voor een combinatie van controle en kracht. Aan te raden voor gemiddelde spelers.

Diamantvormige racket zijn meer gemaakt voor maximale kracht, vooral voor de smash, want voor een smash moet je de bal bovenin het racket raken. Daar is een diamantvormig racket perfect voor.

“Stel jezelf de vraag, wil je liever controle of kracht? Of een combinatie van beide? Het antwoord op deze vraag bepaald de bladvorm die bij jou past. “

Hoe je de bal raak is bij bladvorm dus erg belangrijk. Raak je de bal vooral bovenin bij een rond padel racket? Dan zul je niet het maximale uit jouw spel halen. In dat geval past een diamantvormig racket beter bij je.

De meeste spelers beginnen dus met een rondvormig padel racket.

Hoe kies je een goed padelracket?

Veel mensen hebben geen idee wat voor padel racket ze willen. Zeker voor beginnende spelers is dit moeilijk te bepalen. We adviseren daarom om in het begin meerdere padel rackets aan te schaffen en ieder circa 20 minuten te testen. De rackets die je niet bevallen stuur je gewoon weer terug. Veel mensen kopen namelijk één racket in de hoop dat deze direct goed bij hen past, maar ervaren daarmee nooit het verschil met andere rackets.

Test meerdere rackets en stel je zelf de volgende vragen tijdens het spelen:

Heb je moeite met het gewicht van het padel racket?

Doet je arm na een tijdje spelen pijn?

Kun je genoeg kracht zetten met het racket?

Heb je genoeg controle bij het slaan?

Sla je vaak de bal mis?

Padelracket merken

Veel spelers vragen zich af welk merk het beste bij hun spel past. Er is geen eenduidige antwoord welk merk het beste bij je spel past. Je moet dit zelf ervaren. Elk merk heeft zijn sterke punten. Om een keuze te maken in merk kun je de grote merken, zoals Adidas, Dunlop of de gangbare rackets bij de Decathlon.

Twijfel je? Kijk gewoon eens naar wat je vrienden of bekenden uit je omgeving doen. Welk merk hebben zijn? Spelen ze hetzelfde niveau en in dezelfde stijl? Kies op basis hiervan het merk.

Hoe kies je het juiste gewicht van een padelracket

Het gewicht van en padel racket is één van de belangrijkste elementen in het kiezen van jouw perfecte racket. Het gewicht van een racket bepaalt namelijk voor een groot deel het comfort dat jij ervaart tijdens het spelen van padel. Daarnaast is het ook van grote invloed in de kracht die je geven aan de bal bij het slaan.

“Je kunt padel rackets onderverdelen in licht en zwaar.”

Licht Padel Racket voordelen

 • Mogelijk om vrij te bewegen
 • Geschikt voor jonge spelers
 • Geschikt voor spelers met elle boog en pols blessures / problemen.
 • Sneller en behendiger slaan

 Zware Padel Racket voordelen

 1. Meer kracht
 2. Stabieler
 3. Geschikt voor flinke smashes
 4. Geschikt voor agressieve speelstijl

Voor de keuzen van het gewicht moet je jezelf wederom afvragen. Speel je voor kracht of juist voor meer controle? Bij lichte padel rackets ben je flexibeler (ideaal voor beginners) en zware rackets geven je meer kracht.

Wat weegt een padel racket gemiddeld?

 • Heel licht – 300-325 gram
 • Licht– 325-340 gram
 • Gemiddeld – 350-360 gram
 • Zwaar – 360 grams of meer

Materiaal van padelracket

En de laatste stap die je neemt bij het kiezen van een padel racket is te weten uit welk materiaal deze bestaat. Voor beginnende spelers bestaat een padel racket uit Fiberglass, dit gaat niet zo heel lang mee en heeft wat minder grip in vergelijking tot Carbon Fibre. De veelal gevorderde spelers spelen daarom ook met Carbon Fibre glas, dit gaat langer mee.

“Ons advies is om te starten met Fibreglass materiaal voor beginnende spelers. “

Daarnaast zitten in een racket ook meerder lagen. Afhankelijk van de hoeveelheid lagen heb je meer controle en kracht. Houdt hier rekening mee bij het kiezen van een racket. Als je veel lagen hebt, dan heb je minder kracht, maar kun je langer uithouden en heb je meer controle. Minder lagen zorgen juist voor het tegenovergestelde: meer kracht en minder controle. Ook hierbij is voor beginnende spelers meerder lagen dus het advies.

Samenvattend hierbij een overzicht van het type speler en het meest voorkomende type racket dat hierbij gekozen wordt.

Type spelerBeginnerGemiddeldGevorderde
Gewicht300-320 gram320-340 gram340-360 gram
VormRondRondDruppelvorm of Diamand
MateriaalFibreglassFibreglass Fibreglass
CoreZachtZachtZacht/Hard
Gemiddelde prijs50-75 euro 50-75 euro 100-150 euro
Populairste merkenNox Ultralight, Adidas AdipowerNox Force one, Adidas DriveBullpadel Vertex Avanti, Adidas V700
VoordelenGrote SweetspotGrote SweetspotGaat lang mee

We hopen je hier mee goed geholpen te hebben bij het kiezen van het juiste padel racket. Mocht je padel willen gaan spelen dan raden we je aan te kijken op welke locaties je padel kunt spelen. Denk bijvoorbeeld aan Nijmegen of Utrecht.