Voor beginnende padel spelers kan het soms lastig zijn om padel in eerste instantie goed onder de knie te krijgen. Aangezien padel de laatste jaren steeds meer bekendheid krijgt, worden tips voor beginners bij ons vaak aangevraagd.

“Veel beginnende padel spelers maken dezelfde fouten en dit komt het spelplezier niet altijd ten goede”

Wil jij padel gaan spelen en wil je dit zo goed mogelijk doen? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje die jou goed van pas zullen komen.  Mocht je nog niet goed weten wat deze sport inhoudt dan raden we je aan eerst meer te lezen over padel.

Positie op de padelbaan

Je gaat met goede moed de padelbaan op, je pakt je racket en je realiseert je de  opeens dat je de baan toch iets anders had ingeschat. Wat doe je dan? Waar ga je staan? Bedenk je dan dat je positie op de baan cruciaal is bij padel. Je kunt daarom onderscheidt maken tussen 3 zones:

  • De aanvalszone: dicht bij het net.
  • De verdedigingszone: het verst van het net, aan de achterkant van de baan.
  • De overgangszone: gelegen tussen de vorige twee.

“Als beginnende padel speler is het goed om in de verdedigingszone te spelen”

Het is aan te bevelen dat je in je eerste wedstrijden begint te spelen in de verdedigingszone, dat wil zeggen achteraan op het veld zodat je wat gevoel krijg bij de dynamiek van padel Elke keer als je beweegt om een bal te slaan ga je terug naar je startpositie, tenzij je je tegenstander gaat aanvallen.

Padelbal raken

Nu je weet hoe je je moet positioneren, komt het volgende: de bal slaan. Hoe doe je dit. Belangrijk om te weten van het slaan van de bal is dat je twee basis shots hebt: de forehand en de volley. 

De forehand is de eenvoudigste beweging maar je moet wel weten hoe je hem goed uitvoert om blessures te voorkomen.

“De forehand is voor beginnende padel spelers ideaal om controle te behouden. De volley is veelal voor meer gevorderde padel spelers”

Met je knieën gebogen en de linkervoet voor het lichaam, moet je de rechterschouder naar achteren draaien om de slag te beginnen, de slag moet eindigen ter hoogte van de tegenovergestelde schouder. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar beelden maken dit duidelijker: 

De forehand bij padel. 

Wat betreft de volley: deze gebruiken padel spelers vaak als ze agressief en aanvallend spelen. Bij een volley is het ideaal om de bal te raken vanaf het hoogste punt dat je kunt. En als je de bal de grootst mogelijke kracht wilt geven, doe je dat op je tenen.

Controle over de bal

Controle is erg belangrijk bij padel. Je zult merken dat padel juist gewonnen kan worden op controle in plaats van brute kracht. Wat betreft controle zijn er geen sluiproutes of trucjes: als je controle wil, moet je oefenen. In het begin zul je niet veel controle over de bal hebben en dat is normaal, maar naarmate je meer oefent, zal je techniek verbeteren en zul je de bal kunnen plaatsen waar je hem voor ogen hebt.

“Als je niet actief beweegt bij padel, ben je een gemakkelijk doelwit voor de tegenstander”

Blijf in beweging

 Als je niet beweegt, ben je een makkelijk doelwit voor je tegenstander. Je zult daar heel snel achter komen zodra je padel gaat spelen. Bewegen in dus heel belangrijk, blijf niet statisch op één plek staan. Beweeg jezelf naar voren en achter en van links naar rechts.

Stop niet met bewegen en actief zijn. Zelfs met je eerste potjes padel kun je winnen door anticipatie en snelheid. Blijf continu je positionering verbeteren en probeer het spel van de tegenstander beter te lezen. 

Cross spel is cruciaal

Het cross spel bestaat uit brede slagen naar de tegenstander die je aan de andere kant van de baan hebt. Met dit type spel krijg je meer rust in het spel en kun je rust in je spel brengen wanneer je het nodig hebt. Hierbij is dus een juiste balans van controle, positie en anticipatie heel belangrijk. 

Met deze 5 tips zal het makkelijker voor je zijn om aan de slag te gaan in dit paddel. Ben je al klaar om padel te spelen? Om padel te spelen schreven bij een blog over padelrackets en over locaties waar je padel kunt spelen in Nederland

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *