Tips voor beginnende padelspelers (2023)

Home » Tips voor beginnende padelspelers (2023)

Voor beginnende padelspelers kan het handig zijn om met een paar eenvoudige tips je spel aanzienlijk te verbeteren. Padel is relatief eenvoudig te leren, echter worden vaak dezelfde fouten gemaakt. Wij zagen in Google dat steeds meer mensen zoeken naar “tips voor padel”, dus besloten we een paar tips op een rijtje te zetten.

“Veel beginnende padelspelers maken dezelfde fouten die vaak met een paar simpele tips te verhelpen zijn”

Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje die goed van pas zullen komen.  Ben je nieuw met padel? Lees dan eerst wat padel is of waar je op moet letten bij het kopen van een padelracket of welke verschillende padelracket merken er zijn.

Positie op de padelbaan

Je gaat met goede moed de padelbaan op, je pakt je racket en je realiseert je de  opeens dat je de baan toch iets anders had ingeschat. Waar ga je staan? Bedenk je dan dat je positie op de padelbaan cruciaal is bij padel. We maken onderscheid tussen drie zones:

  • De aanvalszone: dicht bij het net;
  • De verdedigingszone: het verst van het net, aan de achterkant van de baan;
  • De overgangszone: gelegen tussen de vorige twee.

“Als beginnende padelspeler is het goed om in de verdedigingszone te spelen”

Het is aan te bevelen dat je in je eerste wedstrijden begint te spelen in de verdedigingszone, dat wil zeggen achteraan op het veld zodat je wat gevoel krijg bij de dynamiek van padel. Elke keer als je beweegt om een bal te slaan ga je terug naar je startpositie, tenzij je je tegenstander gaat aanvallen (en dus naar voren gaat).

Padelbal raken

Nu je weet hoe je je moet positioneren, komt het volgende: de bal slaan. Hoe doe je dit? Belangrijk om te weten bij het slaan van de bal is dat je twee basis shots hebt: de forehand en de volley.  De forehand is de eenvoudigste beweging, maar je moet wel weten hoe je hem goed uitvoert om blessures te voorkomen.

“De forehand is voor beginnende padelspelers ideaal om controle te behouden. De volley is veelal voor meer gevorderde padelspelers”

Met je knieën gebogen en de linkervoet voor het lichaam, moet je de rechterschouder naar achteren draaien om de slag te beginnen, de slag moet eindigen ter hoogte van de tegenovergestelde schouder. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar beelden maken dit duidelijker: 

De forehand bij padel

Wat betreft de volley: deze gebruiken padelspelers vaak als ze agressief en aanvallend spelen. Bij een volley is het ideaal om de bal te raken vanaf het hoogste punt dat je kunt. En als je de bal de grootst mogelijke kracht wilt geven, doe je dat op je tenen. Op deze manier voorkom je dat je de bal direct tegen de muur aan slaat.

Controle over de bal

Controle is erg belangrijk bij padel. Veel beginnende padelspelers slaan te hard. Je zult merken dat padel juist gewonnen kan worden op controle in plaats van brute kracht. Wat betreft controle zijn er geen sluiproutes of trucjes: als je controle wil, moet je oefenen. In het begin zul je niet veel controle over de bal hebben en dat is normaal, maar naarmate je meer oefent, zal je techniek verbeteren en zul je de bal kunnen plaatsen waar je hem voor ogen hebt. Belangrijk is dan wel dat je een padelracket hebt die je door en door kent. Heb je nog geen racket? Bekijk dan hier de beste padelracket merken.


Klaar voor padel? Kies een &ERGY padelracket!

&ERGY padel is een Nederlands merk dat in 2020 is opgericht door twee vrienden uit Utrecht, uit passie voor de sport. Ze verkopen voornamelijk via diverse (web)winkels, verenigingen en padelscholen in Nederland. Dit merk onderscheidt zich door kwalitatief goede rackets aan te bieden voor een zeer gangbare prijs. Kwalitatief goede rackets hoeven niet zo duur te zijn als in de markt gebruikelijk is, vinden ze.

>> Bekijk &ERGY Power padelracket

&ERGY padel heeft een overzichtelijke racketlijn met drie hoge kwaliteit rackets voor zowel de beginnende als de meer ervaren spelers. Alle rackets zijn gemaakt van carbon, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken dat je racket binnen een aantal maanden stuk gaat. De beste keuze voor de beginnende paddeler is wat ons betreft de &ERGY Control; met dit racket heb je veel controle en raak je de bal snel goed, wat ideaal is voor beginners.

&ERGY Padelracket Control

Blijf in beweging

Denk niet dat je padel kunt spelen zonder van je plek af te komen. Als je niet beweegt, ben je een makkelijk doelwit voor je tegenstander. Je zult daar heel snel achter komen zodra je padel gaat spelen. Bewegen in dus heel belangrijk, blijf niet statisch op één plek staan. Beweeg jezelf naar voren en achter en van links naar rechts.

“Als je niet actief beweegt bij padel, ben je een gemakkelijk doelwit voor de tegenstander”

Stop niet met bewegen en actief zijn. Zelfs met je eerste potjes padel kun je winnen door anticipatie en snelheid. Blijf continu je positionering verbeteren en probeer het spel van de tegenstander beter te lezen. 

Cross padel spelen

Bij cross padel speel je op een reguliere padelbaan 1 tegen 1. Het heet “cross” omdat je de bal diagonaal moet spelen. Het lijkt hiermee meer op tennis. Het cross spel bestaat uit brede slagen naar de tegenstander. Met dit type spel krijg je meer rust in het spel en kun je rust in je spel brengen wanneer je het nodig hebt. Hierbij is dus een juiste balans van controle, positie en anticipatie heel belangrijk. 

Speel met betere padelspelers

Zorg dat je mensen om je heen verzamelt die beter in padel zijn dan jij. Op deze manier word je vaak ongemerkt een betere padelspeler. Als je telkens met dezelfde mensen padel speelt die qua niveau gelijk zijn aan jou, zul je je minder snel verbeteren. Met betere spelers om je heen zal je spel verbeteren het spelen van padel dan meer aandacht en concentratie van je eist. Kijk goed en probeer van hen te leren.

Nog een bijkomend voordeel is dat spelers van een hoger niveau jou ook een andere mentaliteit brengen. Je wil jezelf aan hen optrekken en minstens net zo goed worden. Dit haalt het beste in jezelf naar boven.

Neem een padelcoach

Padelcoaches helpen je techniek te verbeteren en geven je honderden tips en tactieken. Neem bijvoorbeeld een 1 op 1 sessie, zodat je volledige focust krijgt van de coach. Je kunt natuurlijk ook een groepssesie doen, maar individueel zul je sneller je spel verbeteren. In een groepssessie van 4 kun je de sessie niet onderbreken om aan de technische slag van één persoon te werken.

Als je een goede techniek hebt, dan zul je merken dat je ballen moeilijker terug te slaan zijn en je gaat effectiever spelen. Dit zorgt er ook voor het padel je minder energie zal kosten dan voorheen.

Gebruik de muren

De muren kunnen echt moeilijk zijn om te leren, vooral als je een tennisachtergrond hebt. Je natuurlijke instinct zal zijn om terug te rennen met de bal in plaats van te blijven waar je bent of zelfs vooruit te gaan. De muur is je vriend, hij kan je helpen veel punten te winnen, vooral als je op een hoger niveau komt. Maar dit is wel moeilijk, hierbij enkele tips voor het gebruiken van de muur:

  • Blijf ontspannen;
  • Bereid het racket vroeg voor;
  • Beoordeel het tempo en de diepte van de bal (harder en dieper zorgt voor een grotere stuit);
  • Kijk uit voor spin, als de bal met topspin wordt gespeeld zal de bal omhoog komen van de muur, als de bal met slice wordt gespeeld zal de bal na de muur naar beneden gaan;

Als je moeite hebt met de muren, concentreer je dan op het terugspelen van de bal, probeer niets speciaals met de bal te doen, concentreer je gewoon op het over het net krijgen van de bal in een gemiddeld tempo.

En als laatste: speel de bal, niet de tegenstander. Als je een punt verliest, denk er dan over na. Zorg ervoor dat je analyseert waarom je het punt hebt verloren. Denk nooit “dit had ik niet anders kunnen doen” maar denk altijd hoe je jezelf had kunnen verbeteren op dat moment.

Sla niet te hard

Wat veel beginnende padelspelers in het begin verkeer doen, is de bal te hard slaan. Het is helemaal niet nodig. Het kost je namelijk onnodig veel energie en het kost je zelfs vaak punten. Te hard slaan zal er toe leiden dat je de bal vaak over de lijn slaat of zelfs direct tegen de muur.

“Je kunt een hele wedstrijd spelen met 50% kracht op al je slagen en daarmee eenvoudig winnen.”

Toch zijn er wel een paar situaties waarin je de bal wél hard moet slaan. Dit hoeft dan echt niet meteen met 100%, maar wel wat harder dan 50% kracht:

  • Kick smash
  • Platte smash
  • Agressieve vibora/bandeja/volley.

Echter zijn dit allemaal zeldzame gevallen voor een beginner. Bij beginnende padelspelers komt dit niet vaak voor. In plaats daarvan moet je je als beginner vooral richten op:

  • Positionering;
  • Consistentie;
  • Het netspel;
  • Het opbouwen van techniek;
  • Bedenk hoe hard je de bal kunt slaan (50%)

Kijk naar deze world padel tour clip, nu is dit professioneel niveau, maar merk toch op dat veel van de schoten op 50% kracht zijn, sommige zijn zelfs 20% kracht.

Padel op 50% kracht.

Conclusie

Bepaal voor jezelf welke tips voor jou het beste toepasbaar zijn. Ben je al klaar om padel te spelen? Om padel te spelen schreven wij een blog over padelrackets in de aanbieding en over locaties waar je padel kunt spelen in Nederland, zoals in Nijmegen of Utrecht. Benieuwd naar de populairse padelrackets en padelschoenen van het moment? Bekijk ze hier:

>> Bekijk alle padelrackets

>> Bekijk alle padelschoenen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *