Wat is het verschil tussen Tennis en Padel?

Home » Wat is het verschil tussen Tennis en Padel?

Padel wordt de laatste jaren steeds populairder in Nederland. Tennis kent iedereen natuurlijk wel. Maar als je hen vraagt wat het exacte verschil is tussen tennis en padel, dan blijft het vaak stil.

“Als je mensen vraagt wat het verschil is tussen tennis en padel, dan krijg je vaak geen antwoord”

Tijd om het verschil tussen padel en tennis duidelijk te maken. We lichten de verschillen toe tussen de banen, rackets, ballen en puntentelling. Mocht je net willen starten met padel dan raden we je aan eerst tips voor beginnende padel spelers te lezen. Als je liever wil weten wat padel is dan raden we je aan om onze blog over wat padel is te lezen.

Tennisbaan: de kenmerken

Wat betreft een tennisbaan zijn er drie soorten vloerbedekking te onderscheiden: gravel, gazon, of een harde vloer, die gemaakt kan zijn van asfalt, beton, of acryl. De afmetingen van een tennisbaan zijn als volgt:

 • 23,77 m lang en 10,97 m breed. Als het om een enkel spel gaat, wordt de breedte teruggebracht tot 8,23 m.
 • De afstand tussen de servicelijn en het net bedraagt 6,40 m. Het net is 11,88 m over de gehele breedte.
 • De netpaal, die 1,07 m hoog is, staat 0,914 m van de zijlijn, ongeacht of het een enkel- of dubbelspel is.
 • In de middenlijn is de nethoogte 0,914 m.

Padelbaan: de kenmerken

Een padelbaan kan bestaan uit poreus beton, cement, hout, kunstgras of elk ander oppervlak dat een regelmatige rebound toelaat. Het grootste verschil met tennisbanen is echter dat ze verplaatsbaar zijn en kunnen worden gemonteerd en gedemonteerd afhankelijk van de competitie en het toernooi.

“Het verschil tussen een tennis en padelbaan zit vooral in de lengte en breedte van het veld. Een tennisbaan is aanzienlijk groter en dit vraagt meer kracht van de spelers ten op zichte van padel”

 • Een padelbaan is 20 m lang en 10 m breed. Dit is dus iets kleiner dan een tennisbaan.
 • In tegenstelling tot tennis is ook een minimumhoogte van het hekwerk rondom de baan van 6 m vereist.
 • De afstand tussen het net en de servicelijn is 6,95 m.
 • De middellijn is 10 meter
 • Het net is iets lager dan een tennisnet. Het heeft een maximale hoogte van 0,92 m aan de uiteinden en 0,88 m in het midden.

Kortom, de verschillend met een tennisbaan zitten vooral in de lengte van de baan. Een tennisbaan is een kleine 4 meter langer dan een padelbaan. Ook heb je bij padel een hekwerk nodig die minimaal 6 meter hoog is. 

Tennisracket: de kenmerken

Het frame van het racket mag niet langer zijn dan 73,66 cm, met inbegrip van het handvat dat 31,75 cm breed is.

Het tennisracket heeft een zeef van gekruiste touwen, waardoor een glad oppervlak ontstaat. Deze mag maximaal 39,37 cm lang en 29,21 cm breed zijn.

Het touw moet homogeen zijn, in het midden dezelfde dichtheid hebben als aan de uiteinden en aan beide zijden dezelfde eigenschappen hebben.

Het gewicht van het tennisracket moet tussen 270 en 370 gram liggen.

Padelracket: de kenmerken

Het padelracket mag niet groter zijn dan 45,5 x 26 cm en niet dikker dan 38 mm.

Het slagvlak is vol en voorzien van gaten van EVA-schuim van verschillende dichtheid. Elk racket heeft een riem die je tijdens het spelen moet dragen.

Het gewicht van een racket ligt tussen 360 en 375 gram.

Tennisbal: de kenmerken

Goedgekeurde tennisballen moeten geel of wit zijn.

Hun gewicht ligt tussen de 56 en 59,4 gram en ze mogen tussen de 6,541 cm en 6,858 cm meten.

Ze moeten een rebound hebben tussen 135 en 147 cm.

Padelbal: de kenmerken

Net als tennisballen zijn de enige kleuren van de goedgekeurde padelballen geel of wit.

Ze zijn kleiner dan tennisballen met een afmeting tussen 6,35 en 6,77 cm, maar hebben hetzelfde gewicht tussen 56 en 59,4 g.

Ze hebben een rebound van 135 tot 145 cm.

Tennisregels

Tennis is een spel dat kan worden gespeeld in enkel- of dubbelspel. Tijdens de service moet de serveerder achter de servicelijn staan en diagonaal op het veld van de tegenstander serveren en de bal over zijn hoofd gooien. In het geval van een dubbelspel moet de tweede speler achter de eindlijn staan.

Het aantal punten in een normale game wordt als volgt verdeeld:

 • Geen punt: nul
 • Eerste punt: 15
 • Tweede punt: 30
 • Derde punt: 40
 • Vierde punt: game

Als er een gelijkspel is bij het derde punt, wordt het gemarkeerde punt “voordeel” genoemd. Om het spel te winnen heb je een verschil van minstens twee punten nodig.

De eerste speler die 6 games wint (altijd met twee sets van minimaal verschil) wint de ronde. Een wedstrijd wordt gespeeld in 3 (2 competities) of 5 beurten (3 competities).

Padelregels

Padel is een sport die alleen in dubbelspel kan worden gespeeld. De serveerder moet ook achter de servicelijn staan en de bal diagonaal op het tegenoverliggende veld gooien. De service moet echter worden uitgevoerd aan de zijkant zonder de bekkenlijn te overschrijden, niet over het hoofd zoals bij tennis. De rest van de spelers kan zich overal op het veld opstellen.

De punten van een game worden geteld zoals bij tennis:

 • Geen punt: nul
 • Eerste punt: 15
 • Tweede punt: 30
 • Derde punt: 40
 • Vierde punt: game

De set wordt gewonnen door het team dat als eerste 6 games heeft bereikt en 2 games voor staat en de wedstrijd wordt gewonnen door het team dat 2 sets wint.

Wij hopen dat het verschil tussen tennis en padel nu duidelijk voor je is. Ben je klaar om padel te spelen? Vergeet dan niet eens te kijken op welke locaties je padel kunt spelen in Nederland, zoals in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *